Türk Hemşireler Derneği (THD) Zelzele 2. Ay Değerlendirmesi’nde birinci sırada ‘barınma sorunu’ yer aldı.
THD Genel Lideri Azize Atlı Özbaş, BSHA’ya yaptığı değerlendirmede; zelzele nedeniyle uzaktan eğitime geçilmesiyle boşaltılan yurtların, yüz yüze eğitim kararı ile tekrar öğrencilere verilmesinden dolayı, bu sefer de görevlendirme ile bölgelere gelen sıhhat çalışanlarının mağdur olduğunu söyledi. Görevlendirmelerin azaltılacağı sinyallerini aldıklarını söyleyen Özbaş, “bu gelişmeyle barınma konusunda yine başladığımız noktaya döneceğiz” dedi.
Deprem Bölgelerindeki Görevlendirmeler Azaltılacak Sinyali
Kahramanmaraş Depremleri’nin ikinci ayında öne çıkan başlıklar ortasında barınma ve hijyen sorunları öne çıkıyor. Zelzelelerin 60’ıncı gününde bölgede vazifeli dernekler ve odalardan kıymetlendirme raporları yayımlanıyor. THD, Adıyaman başta olmak üzere öbür zelzele bölgelerinde de istekli hemşilerle depremzedelerin yanında bulunarak hemşirelik hizmetlerine devam ediyor. THD Genel Lideri Azize Atlı Özbaş, Bilim Sıhhat Haber Ajansı’na (BSHA) sarsıntı vilayetlerinde ve Ankara’da depremzedelere yönelik gerçekleştirilen hemşirelik hizmetlerine yönelik açıklama yaptı. Özbaş, zelzele bölgelerinde KYK ve özel öğrenci yurtlarında kalan görevlendirme ile gelen sıhhat çalışanlarına, uzaktan eğitim kararının alınması nedeniyle yurtlardan çıkmaları istikametinde talimat verildiğini, bölgede barınma sorunun hala devam ettiğini, Sıhhat Bakanlığı’nın görevlendirmeleri azaltıp bölgedeki takımlı sıhhat çalışanları ile hizmete devam etme eğiliminde olduğunu gözlemlediklerini söyledi.
‘Yurtlardan Çıkın’ Dendi, Barınma Meselesinde Başa Sarıyoruz!
THD Lideri Azize Atlı Özbaş, zelzelelerin üzerinden iki ay geçmesine karşın sarsıntı bölgelerinde bulunan hemşirelerin, sıhhat çalışanlarının barınma sorunun çözülemediğine, sağlıkçıların çocuklarıyla birlikte hastanelerde kaldıklarına, kentler ortasında gidip gelmek zorunda kalarak güç koşullar altında çalıştıklarına dikkat çekti. Özbaş, “Sağlık çalışanlarının misyon alanlarında, barınma şartlarında hala istenilen seviyede bir düzgünleştirme ne yazık ki yok. Çocuklarıyla birlikte hastanede kalan hemşirelerimiz var. Sıhhat Bakanlığı’na THD olarak barınma sorunun tahliline yönelik talepte bulunmamıza karşın rastgele bir geri dönüş alamadık. Görevlendirme ile gelen hemşireler ve sıhhat çalışanları hem KHK yurtlarında hem de özel öğrenci yurtlarında kalıyorlardı. Fakat YÖK’ün uzaktan eğitim kararını esneterek yüz yüze eğitime dönülmesi istikametindeki açıklamasının akabinde, yurtlarda kalan hemşireler de açıkta kalacaklar. Yüz yüze eğitime geçileceği için yurtları boşaltın bilgisinin gönderildiği duyumunu aldık. Barınma sorunu tekrar tetiklenecek ve Sıhhat Bakanlığı’na bağlı çalışanlar için de rastgele bir somut adım atılmadı” dedi.
Adıyaman ve Hatay’da sıhhat çalışanlarının durumlarına yönelik değerlendirmelerde bulunan Özbaş, görevlendirmelerin azaltılıp vilayetlerdeki kalıcı takımlarla devam edilmesi tarafında bir eğilimin kelam konusu olduğunun sinyallerinin verildiğini söyleyerek, “Hala bıraktığımız yerdeyiz” diye konuştu.
Uzman Hemşireler Adıyaman’da!
Adıyaman’da hemşirelik hizmetleri kapsamında, kronik rahatsızlıkları olan, hamile, şeker hastası olan kişilerin yanlarında olunduğunun altını çizen THD Lideri Özbaş, “Adıyaman’da THD tarafından oluşturduğumuz ünitenin çatısı altında uzan hemşirelerimiz şeker hastalarına, hamilelere, annelere, kronik hastalara yönelik eğitimlere devam ediyor. Bu hizmetlerin gerçekleştirildiği, çadır kentte tüm bilgiler toplandı. Kronik hastalıklar, temel sıhhat eğitim muhtaçlığı, danışmanlık gereksinimi olan şahıslar belirlendi ve halk eğitimlerine başlandı. Hala da devam ediyor” bilgilerini verdi.
Nisan Ortasında Gaziantep Nurdağı’nda Olacağız
THD, Ramazan Bayramı’nda da istekli kümeler ile eğitimlere devam edecek. Bunun yanında Gaziantep Nurdağı’nda da esirgeyici hizmetler başlayacak. “Nisan ayının ortasından sonra THD Gaziantep Şubemiz tarafından halk eğitimleri başlayacak” diyen Özbaş, “Şu anda THD olarak, zelzelede riskli kümelerin belirlenmesi ve riski azaltacak tedbirlerin alınması istikametindeki hizmetlere yoğunlaştık” formunda konuştu.
Uzman Hemşireler Ankara’da Depremzedelerin Yanında!
THD takımları sarsıntı bölgeleri dışında öbür vilayetlere göçen depremzedelere yönelik de çalışmalar gerçekleştiriyor. THD Lideri Özbaş, Ankara Yenimahalle Belediyesi işbirliği ile gerçekleştirdikleri çalışmalardan bahsetti: “Ankara Yenimahalle Belediyesi ile işbirliği içerisinde depremzede vatandaşlara hami sıhhat hizmeti sunuyoruz. Yenimahalle Belediyesi’nden ayrılan bir olan oda sayısını ikiye çıkarttık. Uzman hemşireler alana mahsus danışmanlık hizmeti veriyorlar. Pazartesi günleri bayan doğum branşı hemşireleri olmak üzere Salı günleri geriatri (ileri yaş sağlığı) ve diyabet hemşireleri bulunuyor. Çarşamba günleri çocuk sıhhati, Perşembe ve Cuma günleri de psikiyatri hemşireleri vazife alıyor. Hemşirelikte özel kısım derneklerinin organize ettiği bu hizmet, kollayıcı hemşireler gerçekleştiriliyor.”
Psikolojik Takviye Gereksinimi Ön Sırada!
Ankara’da gerçekleştirilen çalışmalarda, depremzedelerin ruhsal takviye muhtaçlıklarının daha çok ön plana çıkmasından kaynaklı olarak, bir olan oda sayısını, ikiye çıkardıklarını söyleyen Özbaş, “Psikolojik dayanak gereksinimlerine daha fazla gereksinim olması üzerine bir talep oldu. Psikiyatri hemşireliğinde uzman, yüksek lisans ve doktora yapmış meslektaşlarımız vatandaşlara ruhsal dayanak veriyorlar. Bu dayanak uzun vadeli bir süreçtir. Bu manada hem yüz yüze hem de online görüşmeler yapıyorlar” dedi. (BSHA – Bilim ve Sıhhat Haber Ajansı)